Відповідь на це питання намагались знайти дослідники під час опитування, проведеного серед 384 молодих жінок віком 17-25 років, м. Кейптаун. Джерело: https://rdcu.be/c92nk BMC Public Health.

Чому це важливо?

Сприйняття ризику є важливим, коли йдеться про секс та збереження здоров’я. Якщо людина усвідомлює, що ризикує інфікуватись ВІЛ, мотивом для більш безпечної поведінки може бути розуміння потреби зробити секс захищеним. Тобто, усвідомлення особистого ризику інфікування ВІЛ може вплинути на поведінку під час сексу.

Що з'ясували дослідники?

Більшість учасниць опитування вважали, що для них ризик інфікування ВІЛ або відсутній (42,5%) або невеликий (34,1%).

При цьому значна кількість учасниць займалися сексом без презервативів.

Близько 60% повідомили, що мали одного сексуального партнера за останні 12 місяців, а половина не використовували презерватив під час останнього сексу.

Також 39 учасниць повідомили, що мали більше одного сексуального партнера за останні 12 місяців, і 23 з них не використовували презерватив під час останнього сексу.

Мене не стосується

Поширеним явищем, як з’ясували дослідники, було упереджене ставлення до осіб, які мають позитивний ВІЛ-статус. Зокрема, зустрічались твердження, що “тільки певні групи осіб можуть отримати позитивний ВІЛ-статус”.

Близько 40% опитаних вважали, що “ВІЛ – це покарання за хаотичні статеві зв’язки”. Трохи більше половини (52%) вважали, що “люди, чий ВІЛ-статус позитивний, мають звинувачувати в цьому лише себе”. Учасниці з такими переконаннями частіше вважали, що перебувають у групі низького ризику щодо інфікування ВІЛ, ніж ті, хто не дотримувався таких поглядів.

Про що свідчить дослідження?

Упереджене ставлення до ВІЛ може вплинути на усвідомлення власної вразливості до інфікування ВІЛ. Особа може не вважати свою поведінку ризикованою, хоча насправді вона може бути саме такою. Це небезпечно, адже означає, що, коли йдеться про статеве життя, дехто може піти на більший ризик, ніж за умови наявності точних знань та уявлень про ВІЛ.

Навіщо потрібно знати про ВІЛ і свій ВІЛ-статус?

Єдиний спосіб захистити себе та партнера(-ів) – це володіти інформацією.

Щоб дізнатися про свій ВІЛ-статус, достатньо зробити тест. Крім того, тестування на ВІЛ має й інші переваги:

1. Допоможе покласти край побоюванням та невизначеності, якщо в житті трапляються ситуації, за яких є ризик інфікування ВІЛ.

2. Допоможе запобігти передачі ВІЛ партнеру (-ам). Знання ВІЛ-статусу дозволить вберегти близьких та коханих від інфікування.

Приєднуйтесь до нас:

у facebook: https://www.facebook.com/menZDRAV

в інстаграм: https://www.instagram.com/menzdrav_foundation/

Заходьте на сайт: https://menzdrav.org/

Наша інформаційна лінія: +38 (099) 484 05 53

Залишайте повідомлення в Телеграмі, Вайбері або Вотсапі

Залишайтесь здорові!

Разом переможемо!

Ваш menZDRAV-Україна