Як не крути, наша робота сама себе не зробить. Тож, незважаючи на війну, треба працювати далі, і бажано продуктивно. А як, коли з месенджерів сипляться нові повідомлення, через що тривожність тільки зростає?

Що можна вдіяти?

1.Крок за кроком

Працюйте крок за кроком. Не варто одразу обирати план-максимум, адже мозок і так працює в режимі посиленого навантаження. Йому несолодко, оскільки споживає новини у підвищеній концентрації, а це вже - стан стресу. Спробуйте щоразу після виконання запланованого фіксувати: “це я зробив(ла), тож згодом зможу ще”. Усвідомлення власних досягнень додасть енергії для нових справ. 

2.Мета в голові

Бажано “тримати в голові” ту саму мету, до якої прямуєте. Це спрацює як фокус: заради чого заробляєте гроші, в чому полягає власна ціль? Зрозуміла та реальна мета додасть мотивації і у той час, коли новини навколо, м’яко кажучи, не надихають.

3.Контакт із собою

Думки про війну тим чи іншим чином “захоплюють” частину ресурсу, і це відбивається на продуктивності під час роботи. Щоб розуміти стан своїх внутрішніх сил, прислухайтесь до організму та приділяйте достатньо уваги фізіологічним потребам, зокрема, догляду за тілом, сну тощо. 

4. Втома та відпочинок

Відчувши втому, спробуйте “перемикнутись” і відпочити. Книга в ліжку, домашні улюбленці, хобі, хатня робота, теревені в зумі, – оберіть, що допоможе відволіктись саме вам, а потім знову повертайтесь до роботи.

5. Хваліть себе

Хваліть себе: за втілення запланованого, кожен продуктивний день тощо. За те, що справляєтесь з поставленими задачами та працюєте, теж хваліть.

Психолог-психотерапевт Андрій Кузьменко, який допомагає знайти і розуміти сенс життя, дає такі рекомендації:

“Головною ціллю життя під час війни має стати життя попри війну. Тому що війна - тимчасове явище. Вона одного дня закінчиться, а життя триває без перерви на війну чи інші паузи. Саме тому треба фокусуватись на кожному дні, на своїх потребах і бажаннях у цьому дні і не відкладати життя на потім. Тому що, коли війна закінчиться, ніхто не поверне нам ці дні, місяці й роки”.

Приєднуйтесь до нас:

у facebook: https://www.facebook.com/menZDRAV

в інстаграм: https://www.instagram.com/menzdrav_foundation/

Заходьте на сайт: https://menzdrav.org/

Наша інформаційна лінія: +38 (099) 484 05 53

Залишайте повідомлення в Телеграмі, Вайбері або Вотсапі

Залишайтесь здорові!

Разом переможемо!

Ваш menZDRAV-Україна